Saturday, April 18, 2009

Resepi Ketam Masak Lemak


Image Hosted by ImageShack.us
By heidiz


Okeh sempena ari cuti nie. .
Wa nk kasik resepi Ketam Masak Lemak
Simple,xbnyk bahan, mudah dimasak
Sesuai untuk Gul yg nk belajar memasak key! \\\

* Resipi diambil dari *O***** *A**** Coffee House, Hotel *O*** Kuala Lumpur

Ketam Masak Lemak

Bahan:
• 1/2 kg ketam
• 1/2 biji kelapa/serbuk santan
• 15 biji cili api/cili kering
• 5 ulas bawang merah
• 5 ulas bawang putih
• 2.5 sm kunyit
• 1 batang serai
• Garam
• Gula

+/- Read More

Cara membuatnya:

1. Ketam dipotong dan dibersihkan.
2. Kelapa diperah dan diambil santannya (asingkan patinya.)
3. Cili, bawang merah, bawang putih dan kunyit ditumbuk.
4. Masukkan santan dan serai di dalam periuk di atas api yang sederhana.
5. Masukkan bahan tumbuk dan kacau sehingga mendidih.
6. Masukkan ketam dan masak sehingga ketam berwarna jingga kemerahan.
7. Tambah garam secukup rasa dan gula jika perlu.



post signature

4 comments:

WeBViDeOKLiP said...

sedap nyer
best2

Hananeechan said...

aku masak ni xpenah kira bpe bijik bawang aku guna. hahah. kena guna 5 rupanya. lol.

MuNiR said...

he he fatin pandai masak weii. .
sape nk jadik laki die :p

Hananeechan said...

diam ah